Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Λίγα σύννεφα
13.3°C Αθήνα

Σάλος με την καρκινογόνο ουσία που φέρεται να εντοπίστηκε σε γνωστά καλλυντικά προϊόντα

 face cream

Σάλος επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας του ανεξάρτητου ερευνητικού εργαστηρίου Valisure, που εδρεύει στο Κονέκτικατ, σύμφωνα με την οποία υψηλά επίπεδα βενζολίου, το οποίο σχετίζεται με πρόκληση καρκίνου, ανιχνεύθηκαν σε διάφορα θεραπευτικά προϊόντα για την ακμή, όπως της Clinique (Estee Lauder) και της Clearasil. Αξίζει να τονίσουμε, πάντως, πως ο FDA - η επίσημη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ - δεν έχει απαντήσει ακόμα στην αναφορά του ανεξάρτητου εργαστηρίου Valisure.

HDN Newsroom

Συγκεκριμένα, το εργαστήριο ανακοίνωσε πως ανίχνευσε «απαράδεκτα υψηλά επίπεδα» βενζολίου σε πολλές κρέμες που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά και με ιατρική συνταγή και οι οποίες χρησιμοποιούν το συστατικό υπεροξείδιο του βενζολίου. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ορισμένα προϊόντα είχαν έως και 800 φορές περισσότερο βενζόλιο από το συνιστώμενο όριο.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τη σχετική έρευνα, στα προϊόντα που ελέγχθηκαν και κρίθηκαν ως επικίνδυνα περιλαμβάνονται αρκετές κρέμες ακμής των Clinique, Clearasil, Target's Up & Up, αλλά και της Equate Beauty της Walmart .

Το εργαστήριο Valisure έχει καταθέσει σχετική αναφορά στον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA), ζητώντας την ανάκληση των προϊόντων και τη διεξαγωγή επίσης έρευνας ώστε να αναθεωρηθούν οι οδηγίες. Σημειώνεται πως ο FDA επιτρέπει ένα ίχνος βενζολίου, έως και δύο μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), σε προϊόντα.

Υπενθυμίζεται πως το ίδιο εργαστήριο είχε εντοπίσει υψηλά επίπεδα βενζολίου και σε πολλά άλλα καταναλωτικά προϊόντα περιποίησης, όπως αντιηλιακά, απολυμαντικά χεριών και ξηρά σαμπουάν (dry shampoo). Ειδικά για τα τελευταία, οι ερευνητές του Valisure εντόπισαν αυξημένα επίπεδα βενζολίου στο 70% των ξηρών σαμπουάν που εξέτασαν. Η εν λόγω έρευνα του 2022 είχε ως αποτέλεσμα να ανακληθούν προϊόντα που κατασκευάστηκαν από εταιρείες όπως η Procter & Gamble και η Johnson & Johnson.

Το Valisure υπογραμμίζει πως η ανίχνευση βενζολίου στα προϊόντα για τη θεραπεία της ακμής ήταν «ουσιαστικά διαφορετική» από τις προηγούμενες περιπτώσεις. Ο David Light, συνιδρυτής και πρόεδρος της Valisure, υπογράμμισε πως «το βενζόλιο που είχε εντοπιστεία στα αντηλιακά και στα άλλα καταναλωτικά προϊόντα στην προηγούμενη έρευνα ήταν στην πραγματικότητα ακαθαρσίες που προέρχονταν από μολυσμένα συστατικά». «Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα βενζολίου στα προϊόντα της ακμής προέρχονταν από το ίδιο το υπεροξείδιο του βενζολίου, το οποίο περιέχεται σε αυτά».

Μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, η μετοχή της Estee Lauder, στην οποία ανήκει η Clinique, μειώθηκε κατά 3%. Η Target, η Estee Lauder, η Walmart και η Reckitt, στην οποία ανήκει η Clearasil, δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε ο FDA - η επίσημη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ - δεν έχει απαντήσει στην αναφορά του ανεξάρτητου εργαστηρίου Valisure.