Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023
Διάσπαρτα σύννεφα
22.2°C Αθήνα

1 € = $ 1.0723
1 $ = € 0.9326

Tεστ περπατήματος 6 λεπτών - Πώς και γιατί πρέπει να το κάνουμε

perpatima ofeli
 
Το τεστ περπατήματος των 6 λεπτών είναι μια δοκιμή που μετρά την απόσταση που διανύει κάποιος σε διάστημα 6 λεπτών. Πρόκειται για έναν γρήγορο και οικονομικό τρόπο αξιολόγησης της σωματικής λειτουργίας μας, που αντικατοπτρίζει την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων.
 
 
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της λειτουργικής κατάστασης των ασθενών, της ανταπόκρισής τους στη θεραπεία και της πρόγνωσης της πορείας τους. Η απόσταση που μπορεί να διανύσει ένας ασθενής με τα πόδια για 6 λεπτά μπορεί να μειώνεται από διάφορους τύπους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, της καρδιακής ανεπάρκειας, της αρθρίτιδας και της νευρομυϊκής νόσου.
 
Φυσικά το τεστ αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο "ελέγχου" της φυσικής μας ικανότητας, ακόμη κι αν δεν πάσχουμε από ένα νόσημα. Κάνοντάς το όμως σε τακτικά διαστήματα μπορούμε να αντιληφθούμε έγκαιρα μια αλλαγή που θα ήταν καλό να συζητήσουμε με τον γιατρό μας.
 
Τα πλεονεκτήματα του "τεστ περπατήματος των 6 λεπτών" είναι τα ακόλουθα:
 
- Η απλότητα
- Το χαμηλό κόστος
- Η ευκολία εκτέλεσης
- Η μικρή ταλαιπωρία του ασθενούς (είναι εφικτό ακόμη και για ηλικιωμένους και αδύναμους ασθενείς).
 
Οι αποστάσεις που διανύονται από υγιείς ενήλικες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Το 1998, η Enright και οι συνεργάτες της δημιούργησαν εξισώσεις ειδικά διαμορφωμένες για κάθε φύλο, προκειμένου να προβλέψουν την απόσταση βάδισης σε υγιείς ενήλικες. Για να γίνει αυτό, έλαβαν μετρήσεις από 117 υγιείς άνδρες και 173 υγιείς γυναίκες, ηλικίας 40 έως 80 ετών.
 
Για να βρεθεί αυτή η προβλεπόμενη απόσταση των 6 λεπτών, χρησιμοποιούνται οι παρακάτω εξισώσεις:
 
Για τους άνδρες: Απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά = (7,57 * ύψος) – (5,02 * ηλικία) – (1,76 * βάρος) – 309
 
Για τις γυναίκες: Απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά = (2,11 * ύψος) – (2,29 * βάρος) – (5,78 * ηλικία) + 667
 
Όπου η απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά μετριέται σε μέτρα, το ύψος σε εκατοστά, το βάρος σε κιλά και η ηλικία σε χρόνια. Οι εξισώσεις που αναγράφονται παραπάνω προβλέπουν την απόσταση που πρέπει να περπατήσει ένας ασθενής με βάση το ύψος, το βάρος, την ηλικία και το φύλο του. Οι συγγραφείς έχουν καθορίσει τα χαμηλότερα όρια, τα οποία είναι:
 
Για τους άνδρες το κατώτερο όριο είναι: Απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά - 153
Για τις γυναίκες το κατώτερο όριο είναι: Απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά - 139
 
Παράγοντες που μειώνουν το αποτέλεσμα και την απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά είναι το κοντύτερο ύψος, το γυναικείο φύλο, η μεγαλύτερη ηλικία, το υψηλότερο σωματικό βάρος και η καρδιαγγειακή ή πνευμονική νόσος.
 
Παράγοντες που αυξάνουν το αποτέλεσμα και την απόσταση που διανύεται σε 6 λεπτά είναι το ψηλότερο ύψος, το ανδρικό φύλο, τα αυξημένα κίνητρα, η μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και η ύπαρξη προηγούμενης εμπειρίας στο συγκεκριμένο τεστ.