Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022
Διάσπαρτα σύννεφα
13.3°C Αθήνα

1 € = $ 1.0520
1 $ = € 0.9506

Τι δεν πρέπει να κάνεις όταν καθαρίζεις τα αυτιά σου

Τι δεν πρέπει να κάνεις όταν καθαρίζεις τα αυτιά σου

Το καθάρισμα των αυτιών με μπατονέτα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά μπατονέτες για να καθαρίσουμε τα αυτιά μας. Έχουμε σκεφτεί όμως ποτέ ότι αυτή η απλή κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα, όπως απώλεια ακοής, μόλυνση ή βακτηριακή λοίμωξη;

Πρόσφατα, ένας 31χρονος, χωρίς καμία προειδοποίηση άρχισε να παθαίνει κρίσεις και έντονους πονοκεφάλους. Είχε, επίσης, αρχίσει να ξεχνάει τα ονόματα των φίλων του – και στο τέλος λιποθύμησε.

Το παραϊατρικό προσωπικό που έφτασε για να τον βοηθήσει δεν ήξερε από τι μπορεί να έπασχε.

Αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Κόβεντρι της Αγγλίας, οι γιατροί του έκαναν αμέσως μαγνητική εγκεφάλου, που έλυσε τελικά τον γρίφο: δύο αποστήματα γεμάτα με πύον στον εγκέφαλο.

Tι συνέβη; Η αιτία; Ένα κομμάτι από το βαμβάκι της μπατονέτας βρέθηκε βαθιά θαμμένο στο αριστερό του αυτί. Η μπατονέτα είχε οδηγήσει στην νέκρωση της εξωτερικής ωτίτιδας, μια βακτηριακή λοίμωξη που ξεκινά από το κανάλι του αυτιού προτού εξαπλωθεί στο κρανίο, όπου τρέφεται μέσω του οστού.

Τα νεύρα του προσώπου μπορούν επίσης να επηρεαστούν, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι γνωστό επίσης ως κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα και παρατηρείται συνήθως στους ηλικιωμένους και σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Κι ενώ είναι σπάνιο, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

«Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται πως το κερί στο εσωτερικό του αυτιού είναι βρωμιά, αλλά είναι κάτι φυσικό και σημαντικό» λέει ο Δρ. Ρότζερ Χέντερσον, γενικός ιατρός με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην αντιμετώπιση προβλημάτων των αυτιών. «Έχω δει ασθενής που έβαζαν μολύβια ή και τσιμπιδάκια στο κανάλι του αυτιού τους για να το καθαρίσουν. Αυτό όμως μπορεί να είναι επικίνδυνο» τονίζει.

Πώς πρέπει λοιπόν να καθαρίζουμε τα αυτιά μας; Η σύντομη απάντηση είναι πως δεν πρέπει. Το δέρμα που καλύπτει το αυτί αναπτύσσεται διαρκώς προς τα έξω από το τύμπανο του αυτιού και το κερί μεταφέρεται μαζί του. Όταν φτάσει στο εξωτερικό αυτό, τότε φεύγει με φυσικό τρόπο.