Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Το τέλειο ρόφημα με μέλι, κανέλα και κουρκουμά που τονώνει τον εγκέφαλο!

 ροφημα με μελι

Οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει χωριστά το μέλι, την κανέλα και τον κουρκουμά στη μαγειρική μας και στα ροφήματα μας. Τώρα, ήρθε η ώρα να συνδυάσουμε και τα τρία σε ένα ρόφημα για να δημιουργήσουμε έναν "εκρηκτικό" συνδυασμό που θα "απογειώσει" τον εγκέφαλο μας!

Εύα Κουτουμάνου

Χάρη στο συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, το "μαγικό" ρόφημα με κουρκουμά, κανέλα και μέλι αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να βελτιώσουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και να καταφέρουμε να είμαστε 100% λειτουργικοί και γεμάτο ευεξία.

Το απαραίτητο κλειδί για την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας βρίσκεται σε μια πλήρη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία και είναι πλούσια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, για παράδειγμα, είναι πολύ απαραίτητες για έναν υγιή και εύστροφο εγκέφαλο.

Άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες και ορισμένα συστατικά που περιέχονται σε μπαχαρικά όπως η κανέλα και ο κουρκουμάς.

Σήμερα στη διατροφή μας δεν δίνουμε πάντα προσοχή στις ανάγκες του εγκεφάλου μας, που έχει ανάγκη από περισσότερη ενέργεια από κάθε άλλο όργανο.

Ίσως, επίσης, συνδυάζουμε αυτά τα "θαυματουργά" μπαχάρια με τροφές που είναι ανθυγιεινές ή βλαβερές για την εγκεφαλική λειτουργία μας.

Για παράδειγμα, όταν αναμειγνύουμε την κανέλα με πολλή ζάχαρη και λευκό αλεύρι, καταλήγουμε να αναστέλλουμε πολλές από τις ωφέλειες της ενώ η ακατέργαστη κανέλα είναι αυτή που βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο μας.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η χρόνια και ήπια φλεγμονή σχετίζεται με αρκετές διαφορετικές εκφυλιστικές ασθένειες. Ο εγκέφαλος και η λειτουργία του επίσης επηρεάζονται από αυτές τις διεργασίες.

Ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια συνδέονται με αυτό το πρόβλημα και προσβάλλουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η φλεγμονή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αγγειακά προβλήματα εμποδίζοντας τη σωστή κυκλοφορία του αίματος, που προμηθεύει τον εγκέφαλο με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Ένα ρόφημα με μέλι, κανέλα και κουρκουμά προσφέρει αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ ταυτόχτονα είναι απίστευτα ωφέλιμο για τον εγκέφαλο.

Η επιστήμη έχει ήδη δείξει ότι η κανέλα αποτελεί ένα θαυμάσιο φυσικό διεγερτικό για τον εγκέφαλο.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι, μόλις η κανέλα μεταβολιστεί από το σώμα μας, μπορεί να καταστρέψει το βενζοϊκό νάτριο, ένα είδος οξέος που επηρεάζει και εμποδίζει την επικοινωνία ανάμεσα στα κύτταρα στον εγκέφαλο.

Όταν η κανέλα συνδυάζεται με τον κουρκουμά, δρα, επίσης, ως φυσική αντιοξειδωτική ουσία που μπορεί να μας προστατέψει από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.

Έτσι μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε το πέρασμα του χρόνου υγιέστεροι, διατηρώντας περισσότερο καιρό τις διανοητικές λειτουργίες μας σε καλή κατάσταση.

Η κανέλα, μαζί με τον κουρκουμά, μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία διεγείροντας τους υποδοχείς δύο πολύ ισχυρών νευροδιαβιβαστών: της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης.

Ένα σχετικό πείραμα απέδειξε πως ο κουρκουμάς είναι ικανός να αντιστρέψει την βλάβη στην νευρογενέση και να ενισχύσει τους υποδοχείς σεροτονίνης.

Οι ουσίες αυτές πυροδοτούν συναισθήματα που μας κάνουν πιο θετικούς, δραστήριους, περίεργους και ενεργητικούς.

Είναι οι φυσικοί κινητοποιητές μας που πυροδοτούν την επιθυμία μας να κάνουμε πράγματα, να συσχετιστούμε με άλλους ανθρώπους και να επιδιώξουμε νέους στόχους.

Το μέλι, τώρα, και εννοούμε το βιολογικό και αγνό μέλι, μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του αίματος, να βελτιώσει την προμήθεια του εγκεφάλου μας σε αίμα, να αναζωογονήσει τον εγκέφαλο μας και να λειτουργήσει ως εξαιρετικό τονωτικό.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, εύκολα πως όταν συνδυάσουμε αυτά τα τρία "μαγικά" υλικά το σώμα μας - και ειδικά ο εγκέφαλος μας - θα μας ευγνωμονεί.

Δείτε πώς φτιάχνεται:

Υλικά
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του τσαγιού τριμμένη κανέλα (5 γραμμάρια)
1/2 κουταλάκι του τσαγιού κουρκουμά (2,5 γραμμάρια)
1 κουταλάκι του τσαγιού βιολογικό μέλι (7,5 γραμμάρια)

Οδηγίες
Ξεκινήστε ως συνήθως ζεσταίνοντας το νερό. Όταν βράσει, προσθέστε την τριμμένη κανέλα και τον κουρκουμά.
Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για δεκαπέντε λεπτά. Στη συνέχεια αφήστε το στην άκρη για άλλα δέκα λεπτά.
Στραγγίστε το υγρό.

Βάλτε το στο αγαπημένο σας φλιτζάνι, προσθέστε το μέλι και απολαύστε το!