Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023
Καθαρός Ουρανός
9.4°C Αθήνα

1 € = $ 1.0870
1 $ = € 0.9200

Βρέθηκε φάρμακο που εξαφανίζει καρκινικούς όγκους

Βρέθηκε φάρμακο που εξαφανίζει καρκινικούς όγκους

Μια δοκιμή φαρμάκου σε μικρό αριθμό ασθενών έχει σεισμικό αντίκτυπο στον κόσμο της ογκολογίας: Μετά από έξι μήνες πειραματικής θεραπείας, οι όγκοι εξαφανίστηκαν και στους 14 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του ορθού σε πρώιμο στάδιο και ολοκλήρωσαν τη μελέτη μέχρι τη δημοσίευσή της.

Οι ερευνητές στον τομέα του καρκίνου του παχέος εντέρου χαιρετίζουν τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, 7 Ιουνίου, στο «New England Journal of Medicine», ως μια πρωτοποριακή εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες και για άλλους καρκίνους.

«Δεν νομίζω ότι κάποιος το έχει ξαναδεί αυτό, καθώς σε κάθε ασθενή εξαφανίσθηκε ο όγκος», είπε η Αντρέα Σέρσεκ (Andrea Cercek), ογκολόγος στο «Memorial Sloan Kettering Cancer Center» στη Νέα Υόρκη και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ολοι οι ασθενείς είχαν την ίδια γενετική αστάθεια στον καρκίνο του ορθού και δεν είχαν ακόμη υποβληθεί σε θεραπεία. Ο καθένας έλαβε εννέα δόσεις ενδοφλέβιας ντοταρλιμάμπης (dostarlimab) ενός σχετικά νέου φαρμάκου που έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη καρκινικών κυττάρων που, όταν εκφράζεται, μπορεί να αναγκάσει το ανοσοποιητικό σύστημα να σταματήσει την απόκρισή του στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Μετά από έξι μήνες, τομογραφίες που κάποτε έδειχναν πολύπλοκους, αποχρωματισμένους όγκους αποκάλυψαν λείο, ροζ ιστό. Δεν εντοπίστηκαν ίχνη καρκίνου σε σαρώσεις, βιοψίες ή φυσικές εξετάσεις.

«Και οι 14 ασθενείς; Οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά χαμηλές και πραγματικά πρωτόγνωρες στην ογκολογία», είπε η Σέρσεκ.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο επιτυχημένα που κανένας από τους 14 ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη δοκιμή δεν χρειάστηκε την προγραμματισμένη θεραπεία παρακολούθησης χημειοακτινοβολίας ή χειρουργικής επέμβασης, ούτε είχε σημαντικές επιπλοκές από το φάρμακο. Τέσσερις άλλοι ασθενείς στη δοκιμή εξακολουθούν να υποβάλλονται σε θεραπεία, αλλά μέχρι στιγμής έχουν τα ίδια υποσχόμενα αποτελέσματα.

H Σάσα Ροθ (Sascha Roth), η πρώτη ασθενής που μπήκε στην πειραματική μελέτη στα τέλη του 2019, γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο μεγάλα είναι τα αποτελέσματα, αλλά είπε ότι από τότε που κυκλοφόρησαν τα νέα την Κυριακή, αυτή και η οικογένειά της έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν τον ευρύτερο αντίκτυπο.

«Ο ξάδελφός μου από τις Βρυξέλλες είπε ότι και εκεί έχει γραφτεί στην εφημερίδα», είπε η Ροθ την Τρίτη. «Αγγίζει τους πάντες».

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για τη θεραπεία του καρκίνου του ορθού, η οποία συχνά επιδρά και αλλάζει τη ζωή των ασθενών.

Αν και ο καρκίνος του ορθού είναι εξαιρετικά επιβιώσιμος όταν αντιμετωπίζεται στα αρχικά του στάδια, οι πιο αποτελεσματικές παραδοσιακές θεραπείες ακτινοβολίας, χημειοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης μπορούν επίσης να αφήσουν τους ασθενείς με μόνιμη δυσλειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, καθώς και με σεξουαλική δυσλειτουργία και στειρότητα. Για τις νεότερες γυναίκες, η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ουλές στη μήτρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μείνουν έγκυες. Άλλοι ασθενείς με όγκους του ορθού σε χαμηλή θέση πρέπει να χρησιμοποιούν μόνιμα σάκο κολοστομίας μετά την επέμβαση.

Η μελέτη έχει όντως προειδοποιήσεις: Το μέγεθος του δείγματος των ασθενών, αν και διέφερε σε ηλικία, φυλή και εθνικότητα, ήταν μικρό. Και ακόμη και οι πρώτοι ασθενείς στη δοκιμή έχουν μπροστά τους αρκετά χρόνια παρατήρησης για να διασφαλίσουν ότι οι όγκοι δεν έχουν επανεμφανιστεί ή δεν έχουν προκαλέσει μεταστάσεις αλλού στο σώμα. Τα αποτελέσματα αφορούν επίσης μόνο εκείνους που φέρουν μια συγκεκριμένη ανωμαλία στον καρκίνο του ορθού τους, γνωστή ως επιδιόρθωση-ανεπάρκεια αναντιστοιχίας, η οποία εμποδίζει τη λειτουργία του οργανισμού να ομαλοποιεί ή να «επιδιορθώνει» ανωμαλίες όταν τα κύτταρα διαιρούνται και αντ’ αυτού οδηγεί σε μεταλλάξεις. Η ανεπάρκεια εμφανίζεται σε περίπου 5 έως 10 τοις εκατό όλων των ασθενών με καρκίνο του ορθού και τείνει να αντιστέκεται στη χημειοθεραπεία.